Bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami
Tyto muffiny jsou plné výživy, mají nízký obsah cukru a jsou absolutně chutné. Borůvky můžete nahradit jiným ovocem podle vaší chuti.
Tento recept vám poskytne 12 bezlepkových ovesných muffinů s borůvkami, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a vyživující.
Bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami: Tajemství chuti a zdraví v jednom
Doba přípravy:
Příprava: 20 minut
Pečení: 20-25 minut
Chlazení: 15 minut
Suroviny na Bezlepkové ovesné muffiny:
- 2 šálky bezlepkové ovesné mouky
- 1/2 šálku cukru (lze nahradit medem nebo jiným sladidlem podle preference)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bicarbony
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 2 velké vejce
- 1 šálek mléka (může být jakékoliv, včetně rostlinného)
- 1/4 šálku rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte formu na muffiny vložením papírových košíčků.
- Ve velké míse smíchejte ovesnou mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu bicarbonu a sůl.
- Přidejte borůvky do suchých ingrediencí a promíchejte, aby byly borůvky pokryté moukou. To pomáhá zabránit tomu, aby borůvky klesly na dno muffinů při pečení.
- Ve druhé míse smíchejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
- Postupně přidejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nejsou všechny ingredience dobře promíchány.
- Těsto rozdělte rovnoměrně mezi košíčky na muffiny.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud není vrchol muffinů zlatohnědý a tester vložený do středu muffinu vyjde čistý.
- Nechte muffiny vychladnout v formě na 5 minut, poté je vyjměte a nechte je úplně vychladnout na drátěné mřížce.
Nápady na variace:
- Přidejte skořici nebo jiné koření.
- Přidejte ořechy nebo semena pro přidanou texturu a výživovou hodnotu.
Varianty a úpravy:
- Pro veganskou alternativu nahraďte vejce chia nebo lněným semínkem namočeným ve vodě a mléko rostlinným mlékem.
- Pro bezlaktózovou variantu nahraďte mléko bezlaktózovým mlékem.
Estetické aranžování:
- Před podáváním posypte muffiny malou hrstí čerstvých borůvek nebo ovesných vloček pro estetický efekt.
Praktické tipy a triky pro přípravu jídla:
- Ujistěte se, že neplníte formy na muffiny až po okraj. Těsto by mělo naplnit asi 3/4 košíčku, aby mělo dostatek místa k nárůstu.
Výživové informace:
Bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami jsou výživově bohaté a chutné. Jsou plné vlákniny, mají nízký obsah cukru a jsou skvělým zdrojem energie.
Nutriční hodnoty (na 1 muffin):
- Kalorie: 210
- Bílkoviny: 4g
- Sacharidy: 30g
- Tuky: 8g
- Vláknina: 3g
Zdravotní aspekty:
- Posílení imunitního systému: Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, které posilují imunitní systém.
- Podpora zdraví srdce: Ovesná mouka obsahuje betaglukan, složku, která může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Podpora trávení: Vysoký obsahvlákniny v ovesné mouce a borůvkách podporuje zdravé trávení.
- Energie a koncentrace: Díky poměrně vysokému obsahu komplexních sacharidů poskytují muffiny dlouhodobou energii a zlepšují koncentraci.
- Zdraví očí: Borůvky obsahují antioxidanty zvané karotenoidy, které mohou podporovat zdraví očí.
- Kontrola tělesné hmotnosti: Díky obsahu vlákniny a bílkovin mohou muffiny pomoci v kontrole hmotnosti tím, že poskytnou pocit sytosti.
A konečně, jak vypadá hotové jídlo? Tyto bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami mají světle zlatou barvu, připomínající západ slunce na rozkvetlém poli. Na povrchu jsou drobné křupavé kousky, které se při kousnutí lákavě rozpadají. Uvnitř jsou borůvky jako malé klenoty, které explodují sladkou šťávou při každém kousnutí. Struktura muffinů je měkká a vláčná, ideální na ranní snídani nebo odpolední svačinu.
Tyto bezlepkové ovesné muffiny jsou symbolem rodinné pohody a tradice, které vás zahřejí až k srdci. Jejich vůně připomíná léto, dobrodružství a radost ze sdílených chvil. Takže neváhejte a připravte si tyto lahodné bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami. Nejenže jsou výživné a chutné, ale také přinášejí kus štěstí do každého domova.
Recepty:
- Bezlepkové ovesné muffiny s borůvkami
- Bohémský bezlepkový chléb s rýžovou moukou
- Celozrnné olomoucké rohlíčky plněné zeleninou
- Čočkové placky
- Domácí čočkové těstoviny
- Domácí proteinové tyčinky s ovesnou moukou
- Kváskový celožitný celozrnný chléb
- Ovesné lívance
- Tradiční cizrnové palačinky à la Bohemia
Klíčová slova: MlynkyKomo.cz, Recepty123, Recepty