Kváskový celožitný celozrnný chléb
První den
1 polévkové lžíce kvásku
125g žitné mouky
125g vody
vytvoříme kaši a necháme vykvasit cca 10-12h nejlépe přes noc
Druhý den
Přidáme 400g žitné mouky,
cca 500ml vody
200g ovesné vločky
semínka dle chuti – slunečnice, dýně, sezam, mák, len, chia,
15g soli
Vše smícháme a vytvoříme hustší těsto. Těsto necháme kynout 2 hodiny a pak promícháme a překlopíme do misky, ve které budeme chléb péct (forma na biskupský chlebíček, srnčí hřbet, dle toho co máme doma). My jsme zvolili nerezovou formu na biskupský chlebíček. Formu vymažeme olivovým nebo slunečnicovým olejem, a můžeme vysypat semínky, která jsme použili také do těsta. Těsto nalijeme do formy. Formu vložíme do igelitového pytlíku nebo tašky. Necháme znovu vzejít – kyne další cca 2 hodiny.
Po dvou hodinách dáme formu s těstem do vyhřáté trouby. Troubu zapaříme, tzn. že ji pokropíme vodou, nebo nalijeme vodu do předem připraveného plechu na spodku trouby. My jsme použili rozprašovač. Necháme péct na maximum 230°C – cca 40-45 minut, poté vyndáme z formy a dopečeme dalších 10 min, čímž si uděláme kůrku ze všech stran.
Když chléb vyndáme z trouby, tak jej potřeme vodou. Vychladnout necháme na podložce, která větrá – kovová podložka pod hrnec na nožičkách. My jsme použili jako nouzové řešení nerezové síto ze sušičky.
Chlebík krájíme nejdříve 2h po upečení.
Hodnocení:
I když příprava těsta vypadá složitě a zdlouhavě, tak v celkovém čase vám moc práce nedá, jen párkrát znovu těsto promícháte a pak se klidně můžete věnovat jiným, vám milým věcem. Chuť a vůně domácího chleba vám to malé nepohodlí při přípravě jistě plně nahradí.