Celozrnné olomoucké rohlíčky plněné zeleninou

Olomoucké rohlíčky – to je recept, který v sobě nese vůni starých dob, kdy byl každý pokrm připravený s láskou a péčí. Představte si, jak se vstáváte brzy ráno, abyste připravili těsto, abyste cítili vůni čerstvě namleté mouky a naslouchali bublání droždí. Jak se připravuje náplň, kdy se zelenina opeče do zlatova a sýr se rozpustí do hladkého a lahodného omáčení.

Olomoucké rohlíčky nejsou jen jídlo, jsou to vzpomínky. Vzpomínky na staré časy, na babičku, která nás naučila, jak je připravit, a na radost, kterou jsme cítili, když jsme je poprvé ochutnali. Olomoucké rohlíčky – to je více než jen recept, je to cesta zpět do našeho dětství.

 

Celozrnné olomoucké rohlíčky plněné zeleninou

Celozrnné olomoucké rohlíčky plněné zeleninou

 

Doba přípravy na :

1 hodina a 45 minut

Suroviny na těsto na olomoucké rohlíčky:

  • 250g hladké mouky
  • 250g jemně mleté celozrnné mouky z dvouzrnky
  • 1/2 kostky droždí – tj cca 20g
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 100g másla nebo 100ml oleje – nejlépe čerstvě lisovaného
  • 1 vejce

Suroviny na náplň na olomoucké rohlíčky:

  • zelenina dle výběru (mrkev, celer, paprika, cibule)
  • tvrdý sýr
  • rajský protlak nebo kečup
  • koření dle chutí

Postup:

  1. Vejce, kvasnice a cukr dáme do nádoby, dolijeme do 300ml vodou a rozšleháme.
  2. Necháme vzejít kvásek. V případě nízké teploty nebo spěchu můžeme kvásek dát vzejít do trouby ohřáté na max 45 stupňů, nebo na hrnec s teplou vodou.
  3. Ve velké míse si připravíme a promícháme mouky se solí. Připravíme důlek, do kterého nalijeme kvásek a vlažné roztavené máslo nebo olej. Těsto zpracujeme. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky. Necháme jej nakynout, než se těsto zdvojnásobí – cca 40 min.
  4. V průběhu kynutí si připravíme náplň: zeleninu orestujeme, podlijeme trochou vody a necháme cca 10 min vařit. vodu přilíváme postupně pomalu, aby nebyla směs moc řídká. Ke konci varu přidáme protlak a sýr.
  5. Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části, které postupně vyválíme na nejlépe kruhové 5 mm tlusté placky. Placku rozkrájíme na 8 částí jako pizzu. Na širší konec dáme cca lžičku náplně. Rohy přiléhající k náplni přes ní přehneme a zatlačíme, aby nám náplň při pečení nevytekla. Dotočíme rohlíček, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem, sezamem, mákem, sýrem, grilovacím kořením – zde se meze fantazii nekladou.
  6. Rohlíčky dáme na plech dál od sebe, necháme ještě chvilku kynout a pak dáme do vyhřáté trouby, na cca 200°C, u horkovzdušné dle vaší zkušenosti, upéct.

Nápady na variace:

  1. Experimentujte s druhy zeleniny v náplni. Zkuste například brokolici, cuketu nebo špenát.
  2. Nahraďte tvrdý sýr tvarohem pro jemnější a krémovější chutě.
  3. Místo rajského protlaku můžete vyzkoušet pesto pro pikantnější chutě.

Varianty a úpravy:

  1. Pro bezlepkovou variantu nahraďte mouku bezlepkovou alternativou, jako je například mouka z cizrnky nebo pohanky.
  2. Pro veganskou variantu nahraďte vejce a máslo rostlinnými alternativami a sýr veganem sýrem.
  3. Pro extra chutě, můžete přidat do těsta bylinky jako je rozmarýn nebo tymián.

Estetické aranžování:

Olomoucké rohlíčky uspořádejte na velké dřevěné prkénko nebo jemně rustikální talíř, vytváříte tak vizuálně atraktivní dispozici. Doplňte o čerstvou zeleninu nebo bylinky, které se objevují v receptu, pro extra vizuální vrstvu a harmonii chutí.

Praktické tipy a triky pro přípravu jídla:

  1. Ujistěte se, že je vaše pracovní plocha dobře pomoučněná, aby se těsto nelepilo.
  2. Při vyválení těsta se snažte dosáhnout co nejrovnoměrnější tloušťky, aby se rohlíčky pekly rovnoměrně.
  3. Když přidáváte náplň na těsto, dejte si pozor, abyste nepřidali příliš mnoho, jinak by mohla při pečení vytečt.
  4. Vždy si ponechte dostatek prostoru mezi jednotlivými rohlíčky na pečícím plechu, protože se během pečení zvětší.

Výživové informace:

Recept na olomoucké rohlíčky je skvělým zdrojem celozrnných sacharidů, které dodávají energii a podporují zdravé trávení. Zelenina dodává vlákninu, vitamíny a minerály, zatímco sýr a vejce přináší proteiny a tuky pro sytost.

Nutriční hodnoty (na 1 rohlíček):

Kalorie: 120
Bílkoviny: 3g
Tuky: 4g
Sacharidy: 20g
Vláknina: 2g

Zdravotní aspekty:

  1. Celozrnné mouky obsahují všechny části zrna a tedy více vlákniny, což podporuje zdravé trávení.
  2. Zelenina v náplni dodává vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro celkové zdraví.
  3. Vajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro růst a opravu tkání.
  4. Sýr dodává vápník, který je nezbytný pro zdraví kostí a zubů.
  5. Použití čerstvě lisovaného oleje poskytuje zdravé tuky, které podporují zdraví srdce.
  6. Kvasnice, které jsou použité v tomto receptu, jsou bohaté na B vitamíny, zejména B12, který je nezbytný pro zdravou nervovou soustavu.

 

Představte si, jak do kuchyně vstoupí vůně čerstvě upečených olomouckých rohlíčků. Olomoucké rohlíčky jsou zlatavé, s vrstvou soli, kmínu nebo sezamu nebo máku nebo sýra a grilovacího koření na vrchu, která jim dodává krásnou texturu a extra chuť. Když do nich kousnete, objeví se jemné těsto, které je vnitřně nadýchané a lehce měkké. A pak přichází náplň – bohatá, lahodná a plná zeleniny. Zelenina je opečená do dokonalosti, jemně křupavá a plná chutí, smíchaná s rozpuštěným sýrem a rajským protlakem nebo kečupem, který všechno krásně spojuje. Jsou to rohlíčky, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale také srdce. Jsou to rohlíčky, které vám připomenou, co to znamená jíst jídlo připravené s láskou. To jou olomoucké rohlíčky.

.

.

Recepty:

 

Klíčová slova: olomoucké rohlíčky, MlynkyKomo.cz, Recepty123, Recepty, olomoucké rohlíčky

Zdraví na dlani